Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tak a něco od kolegy,s kterým jsem se teprve nedávno sešel !?

 http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/ekonomika/-Exekuce-Obcansky-aktivista-vytahl-cislo-ze-ktereho-prechazi-zrak-277689

 

Exekuce: Občanský aktivista vytáhl číslo, ze kterého přechází zrak

„Doufáme, že bude již jen otázkou dnů, než se naše stížnost dostane k Ústavnímu soudu. Věříme, že se pak podaří prosadit i změnu zákona, který v Česku ničí tisíce lidí,“ řekl Petr Bezděk ParlamentnímListům.cz.

Jak dodal, podklady k ústavní stížnosti spojené s návrhem na zrušení zákona o exekucích (č. 120/2001 Sb., exekuční řád) jsou již zpracovávány advokátem. Je tedy na čase s nimi blíže seznámit i veřejnost, i když stále, prý ze strategických důvodů, zatím ne kompletně. (Více ZDE.)

Nedbalostní přístup úřadů i ministrů již od roku 2001

„Je třeba mimo jiné upozornit na důležitá fakta pro zrušení exekučního řádu, která jsou dost podstatná pro odhalení nedbalostního přístupu odpovědných úřadů a ministrů od doby přijetí zmiňovaného zákona v roce 2001,“ uvádí na webu, který pro boj s exekucemi Jiří Bezděk založil. Jak připomíná, jsou na něm v rubrice Exekuční neřád zveřejněné veškeré podklady, počítá se s tím, že by tam mělo být uvedené také rozhodnutí Ústavního soudu.

„V tuto chvíli tam může každý, kdo má zájem, najít odpovědi některých kompetentních složek státu a Exekutorské komory na žádosti o informace týkající se exekucí,“ podotkl Bezděk.

Podle jeho shrnutí úřady zanedbávají svoji činnost, neboť vůbec nesledují toto důležité odvětví pro ekonomiku ČR. Tím odvětvím má na mysli exekuce - vzhledem k objemům financí, které se v nich pohybují.

Činnost exekutorů není kontrolována

Přitom jak Jiří Bezděk dále konstatuje, na položené otázky směrem k odpovědným úřadům většina z nich prý neodpověděla buď  vůbec nebo jen neúplně. „Je navíc zcela zřejmé, že činnost exekutorů takto není nijak kontrolována. Ministerstvo spravedlnosti, které má dohled jak nad soudy, tak nad exekutory, nemá ani celkový přehled o kárných řízeních vedených proti exekutorům. Ze zákona, tedy z exekučního řádu, je tedy svěřena odpovědnost do rukou samotných exekutorů, přičemž ze stavovských předpisů, které si pro svoji činnost vytváří, se k ničemu nezavazují a jak sama Exekutorská komora ve své informaci uvádí: ‚nemá povinnost‘. Toto její tvrzení poukazuje jak na zanedbání kontrolní činnosti Ministerstva spravedlnosti, tak i na rozpor s exekučním řádem, který jim ale tuto povinnost ukládá,“ vysvětluje názor, který by měl posoudit Ústavní soud, člověk bojující proti exekucím u nás.