Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tak že ,dnes díky naší neschopnosti,posílil exekuční svrab .

Díky tomu,že jsme nebyli schopni dát dohromady ,ani desetinu ,z těch milionu 

okrádaných ,exekuční svrab neustále posiluje !!!

 

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/1624497-ns-vykonavatel-soudniho-exekutora-muze-byt-uredni-osoba

Zaměstnanec soudního exekutora, který z jeho pověření provádí některé úkony – to je takzvaný vykonavatel soudního exekutora. Dosud ale panovaly pochyby v tom, zda a případně kdy jde o úřední osobu.

„Otázka, zda je vykonavatel soudního exekutora úřední osobou, či nikoli, má velký praktický dopad,“ upozornil mluvčí Nejvyššího soudu Petr Tomíček. Tento formální status totiž zajišťuje úředním osobám větší zákonnou ochranu. Pokud například někdo úřední osobu napadne, čeká ho přísnější trest.

„Současně však mají úřední osoby i zvýšenou trestní odpovědnost, protože právě v souvislosti s výkonem své pravomoci se mohou dopustit speciálních trestných činů, které nemohou ostatní spáchat,“ odkázal Tomíček na paragraf o zneužití pravomoci úřední osoby, kdy viníkům hrozí i mnohaleté tresty.

Upřesňující výklad Nejvyššího soudu tak má nejen víc chránit samotné vykonavatele, ale i ty, na které dopadla exekuce a vykonavatel by je poškodil svým chováním nebo by zneužil svých pravomocí.

Ze dvou výkladů jeden

Při hodnocení statusu exekutorských vykonavatelů existovaly dva konkurenční výklady, přičemž i NS se loni přiklonil k tomu protichůdnému. Trestní zákoník totiž exekutorským vykonavatelům zvláštní ochranu výslovně nepřiznává - na rozdíl od exekutorů, soudců, žalobců, policistů, poslanců nebo třeba lesní a rybářské stráže.

Podle soudkyně Věry Kůrkové by bylo absurdní, kdyby se diametrálně lišilo postavení samotného exekutora a jeho vykonavatele v některých situacích, kdy provádějí totožné úkony s totožnými důsledky.

Aktuální právní věta teď bude publikována v tzv. zelené sbírce, tedy Sbírce rozhodnutí a stanovisek Nejvyššího soudu.

 

Náhledy fotografií ze složky justiční mafie